A+ A A-

Код червено

Светлината е основната суровина във фотографията. Без нея изкуството на създаване на снимки нямаше да съществува и щяхме постоянно да се блъскаме в предметите. Но светлината, с която в действителност работим, покрива много тясна част от спектъра, защото така нареченият нормален фотографски филм и повечето сензори на дигиталните фотоапарати са предназначени да записват светлина само от видимия спектър. Извън него се простира обширен невидим свят, който никога няма да сме в състояние да видим с просто око. Разгледайте схема, представяща електромагнитния спектър. Тя започва с виолетово в единия край, постепенно цветовете стават по-топли, за да формират видимата област, която ние можем да видим, преди да премине в червено и след това инфрачервено.

Възможно е ефектите на инфрачервената светлина да се регистрират с помощта на филми, чувствителни към този диапазон от светлината като Kodak HIE и Ilford SFX. През годините съм използвал десетки, ако не и стотици ролки от тези филми и при правилен подход се получават изумителни снимки. Инфрачервеният филм не е лесен за работа. Склонен е към потъмняване, когато е изложен на светлина. Ефективното ISO се променя според светлината и атмосферните условия, така че използването на експозиционен клин е от съществено значение. Трябва да снимате с поставен тъмночервен или матов инфрачервен филтър, който пропуска светлината от този спектър, като негативите изискват много внимателно отпечатване за максимално добри резултати. Знам това добре, тъй като съм прекарал много нощи, заключен в тъмната стая в опити да получа успешни снимки.

За щастие сега е възможно да се регистрира инфрачервена светлина по цифров път с помощта на модифициран дигитален SLR и да се получат спиращи дъха снимки само за няколко минути. Така че ако в миналото сте опитали и сте се разочаровали от първите си стъпки в света на инфрачервената фотография, сега е вашият шанс да опитате отново.

ВИТАЛЕТА, ТОСКАНА, ИТАЛИЯ
Ето какво можете да очаквате. Подчертана е драматичността на вечерното небе, като същевременно е предаден характерният светъл нюанс на изсъхналата трева на преден план.

ФОТОАПАРАТ – NIKON D70 IR МОДИФИЦИРАН; ОБЕКТИВ – 10-20 MM; ISO 200

Можете да прочетете повече за книгата "50 Фото Проекта" тук.

Sign In or Create Account